I NAS ČEKA NOVI SVIJET

U povodu 100 godina od rođenja Pape Ivana Pavla II

IZ NAŠE ARHIVE/ ..objavljeno 03.10.2011.  

piše: Sonja Breljak
Berlin/ Bilo je to 23. lipnja 1996. Sedam godina od pada Berlinskog zida. Dvije godine od našeg dolaska u Berlin. Kao izbjeglice, iz ratom zahvaćene bivše Jugoslavije, smješteni s tisuću drugih sličnih nama iz cijelog svijeta, u Kladowu, bogatom naselju na rubu grada u četvrti Spandau.

Svi u jadnom stanju, da jadnije ne može biti. Izgubljeni u mjestu i vremenu. Potrebni nade i oslonca.  …

više

DOMAĆE ZADAĆE I ONLINE NASTAVA

tekst: Marko Jareb

Jesi li vidjela koliko je djeci dala pisati za domaći rad učiteljica – govori jedna roditeljica drugoj koje su se srele u kupovini, prije nekoliko godina – šta je njoj, morati ćemo joj malo potkresati krila – dodaje druga. Inače, djeca su im pohađala prvi razred osnovne škole.

– Koliko se sjećam, u prva četiri razreda osnovne škole nije bilo predmeta iz kojega nismo imali domaći rad. Čak smo iz udžbenika jednom prilikom – govori mi kolegica – te dodaje – ne sjećam se koji je to predmet bio, u bilježnicu morali nacrtati vjevericu. To je meni bio problem. Majka mi je u svoju ruku uzela moju ruku i pomogla nacrtati vjevericu, samo da ne bi ispalo da mi je ona sve crtala.

više

TIŠINA NOVOGA JUTRA

piše: Mirjana Blašković

Probudila me tišina…

Ne bih rekla gluha, ni nijema, jer nisam je ništa pitala pa ni  odgovora nije bilo. Savršena tišina, bez zvuka frižidera iz kuhinje, puštanja vode iz okolnih stanova, bez zvukova automobila izvana.

Tišina koja bi prelazila u beskonačno zujanje u ušima da je ne prekinemo dubljim udahom ili se jednostavno okrenemo u krevetu i zašuškamo pokrivačem.…

više

ŽIRJE, MOJ ŠKOLJU

Ivan Dobra Žirjanin

Žirje, moj školju, lip si ka slika,
jošće u meni zazvoni stina
di san sta resti čin san iznika
i ka’ me primi kajno svog sina…

S manu su resle i tvoje smoke
u šaki zemlje uz sure kruge;
masline, loze i šaš kraj Loke;…

više