GRADU JE POTREBNO ČUDO

piše: Eleonora Ernoić 

S noći 30. na 31. svibnja 1731. požar je poharao Zagreb, u zgarištu Svetišta iznad kojeg je živjela, udovica Modlar pronašla je neoštećenu sliku Majke Božje i dala urediti Svetište tako da u njemu mogu odmoriti svoju dušu svi koji osjete potrebu.

Kamenita su vrata simbol Zagreba, čudo neoštećene slike svake se godine slavi procesijom. Dan je izabran za Dan glavnoga grada.…

više

ŽIV, PONOSIT, JAK, PRKOSIT

Obnova potresom razrušenog Zagreba bi se mogla odvijati pod geslom „Živ, ponosit, jak, prkosit“ kojeg predlaže Češka beseda Zagreb.

tekst: Juraj Bahnik, predsjednik Češke besede Zagreb
foto: M. Vidović, HKM
izvor: Portal za nacionalne manjine Hr 

Zagreb/ Razorni potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio naš grad Zagreb nanio je goleme materijalne štete i odnio jedan mladi život, a Zagrepčane suočio s brojnim teškoćama vezanima uz obnovu i povratak uobičajenog tijeka života, već ionako narušenog pandemijom koronavirusa.

Dramatične i nepredvidljive okolnosti u kojima se…

više

DUHOVI SU ZA MENE POSEBAN BLAGDAN

Autor: p. Antun Volenik

Duhovi su za mene poseban blagdan. Da, Uskrs je naš najveći blagdan. Istina je da se za Božić osjećamo tako posebno i blisko u krugu svojih obitelji. Ali za mene, kao kršćanina, katoličkog svećenika, Duhovi su nešto posebno!

Sve do početka mojih teoloških studija nisam postavljao previše pitanja o vjeri, Bogu, Bibliji. Sve je bilo nekako samo po sebi razumljivo, osobito kad bih se molio.…

više

MISNO SLAVLJE S APOSTOLSKIM NUNCIJEM

Berlin/ Prema informacijama iz Hrvatske katoličke misije Berlin, “na svetkovinu Duhova i završetku uskrsnog vremena, u našoj će župi u 11.30 sati svetu misu predslaviti apostolski nuncij u SR Njemačkoj nadbiskup dr. Nikola Eterović.

Budući da je u ovim izvanrednim okolnostima broj vjernika na svetim misama ograničen i već popunjen, svetu misu možete pratiti i na našem Youtube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UC0_F4VU3gkTXQbJOvPCmfLA?view_as=subscriber

Kako je proslava Dana državnosti Republike Hrvatske, u svojim ćemo se molitvama pomoliti i za Domovinu i sve one koji su je stoljećima sanjali, za nju platili i živote dali. Molimo za sve njezine ljude danas po svijetu rasute, da svi zajedno gradimo prosperitet i blagostanje Lijepe naše.

Molimo se za snagu Duha Svetoga, da nas prosvijetli prepoznavati znakove vremena i iz njih učiti!”

više

PROZOR U DVORIŠTE

tekst: Kitana Žižić

Da li je to prozor iz jednog od najboljih Hitchcockovih filmova, u kojem je maestralno prikazano kako i mikrokozmos jednog običnog dvorišta može skrivati neizmjerna uzbuđenja i strašne tajne?!

Kao i svi vrhunski filmovi može se gledati uvijek iznova a da vam nikad ne dosadi, već štoviše, svaki put otkrijete neki novi detalj, oljušti se neki dotad neoljušteni sloj. Divno!…

više

TAJNA

Sven Adam Ewin

sva si od žive s ključem od čistog zlata u ruci
i dobro znaš
da ja sam za te neprobojan

ipak tajnu ću reći zemlji: kada u noći bez mjeseca
konačno staviš ključ u moju bravu
ne okreći naglo…

više